Francie Normandie

12.6. – 22.6.15 Letos jsme se na velkou dovolenou vypravili do Francie tentokrát do Normandie. Přes Novasol jsem si už v prosinci rezervovala na týden domeček v AUMEVILLE LESTRE, kde neměli problém s ubytováním tří psů a za baráčkem byla i zahrada Odtud jsme pak každý den vyjížděli na výlety.
Nejdříve jsme ve čtvrtek ráno vyjeli z Prahy, přejeli Německo a k večeru dojeli do VERDUNU, který leží cca 100 km od Německých hranic ve Francii. Tam jsme měli na noc vyhlídnutý hotel F1. Ještě večer jsme se dojeli podívat na pár bunkrů s pevností z první světové války, kde se odehrála jedna z největších bitev první světové války. Byli jsme překvapeni rozlehlostí a upraveností opevnění, bunkrů a památníků. Dalo se mezi jednotlivými opevněními přejíždět a po cestě potkávat ještě spoustu malých objektů. Večer jsme dojeli k jednomu, kde se mohly holky pustit na volno a pořádně se vyběhat zatímco jsme se procházeli v okolí pevnosti.
V pátek ráno jsme si ještě dojeli prohlédnout další pevnosti a bunkry, kde se holky vyběhaly a pokračovali do ROUENU. Tam jsem už předem zablokovala hotel přes booking a po ubytování jsme se šli podívat do centra.
V sobotu jsme ještě před cílem měli naplánovaných pár zastávek. Nejprve jsme dojeli k oceánu trošku proběhat holky po pláži a pak pokračovali na BATTERIE DE MERVILLE. Pak jsme pokračovali podél pobřeží a zastavili se ve městě OUISTREHAM na pláži vylodění SWORD. Pak pokračovali po pobřeží na pláž vylodění JUNO a už jen dojeli do cíle do AUMEVILLE LESTRE, kde jme měli pronajatý moc hezký baráček. Dům měl dvě ložnice, což jsme ani nepotřebovali, plně vybavenou kuchyň a pro nás to hlavní zahradu z části oplocenou s posezením. Arse se nejvíce líbilo Francouzské okno, ze kterého měla dobrý výhled.
V neděli jsme vyrazili na místní pláž, kde jsme bohužel zjistili že všude v širokém okolí pěstují slávky, jsou tu tak 1000m odlivy a k vodě je to hodně daleko přes bahno a řasy, tak jsme se jen prošli podél pobřeží a po obědě vyrazili jen s Arsou kousek do ST – VAAST – LA – HOUGUEN podívat se na pevnost . Ta nebyla díky vojákům přístupná, ale vedla kolem ní stezka, kterou jsme částečně šli po úzké hradbě opevnění. Pak jsme ještě bohužel jen z dálky obdivovali pevnost ILE TATIHOU, ke které se dá dostat pouze při odlivu přes plantáže slávek. Pokračovali jsme dále na výběžek POINTE DE SAIRE kde jsme konečně narazili na hezkou písečnou pláž, kde ARSA řádila ve vlnách.
V pondělí bylo zataženo, tak jsme místo koupání na pláži, vyrazili na pláž vylodění OMAHA a cestou jsme narazili na muzeum dělostřelecké baterie MAISY BATTERY, kterou jsme si celou prošli. Pak jsme přijeli na pláž vylodění POINTE DU HOC, kde bylo německé opevnění na vysokém útesu. Pak jsme přejeli na pláž OMAHA kde jsme se prošli po pláži a dali si svačinu u stánku. Odtud jsme pokračovali podél pobřeží na hřbitov amerických vojáků. Velkolepé místo se spoustou křížů. Upravené, ale to mají všechny památníky a pláže, které jsme potkávali a všude je parkování zdarma. Po cestě zpět jsme se stavili v muzeích ke dni D 6.6.1944 ) vylodění v Normandii ) a stavili se ve městě STE – MERE – EGLISE kde při invazi zůstal vyset parašutista zachycen na padáku na věži kostela. Při cestě zpět jsme se ještě ještě potkali dělostřeleckou baterii AZEVILLE.
V úterý jsme si naplánovali delší výlet na bývalý klášter, který je na přílivovém ostrově MONT-SAINT-MICHEL, který se tyčí v oceánu ale vede k němu most, před kterým jsme museli zaparkovat a jak nikde jsme neplatili za parkoviště tak tady si to vybrali i za ostatní místa. Z parkoviště je to pak ke klášteru cca 3 km, které se dají zkrátit cestou autobusem do kterého, ale nesmí psi tak jsme vyrazili s menším davem turistů pěšky. Klášter se nám hezky přibližoval a byl na něj opravdu majestátní pohled. Vevnitř jsme prošli jen pár uliček s davy turistů a radši jeli na pláž. Zastavili jsme se podívat na maják LE SÉNÉQUET a kousek výš po pobřeží jsme si došli na pláž. Zrovna byl vrchol odlivu a k vodě jsme to měli přesně 700 m. Slávky tady chovají opravdu všude, tak i tady jsme došli k poli slávek a mohli si pořádně prohlédnout, jak je chovají na kůlech. V širší uličce pak Milda řádil s holkama ve vlnkách.
Ve středu jsme vyrazili na severozápadní cíp poloostrova CAP DE LA HAGUE, dojeli jsme do vesničky na konci světa GOURY a místo sluníčka nás vítala mlha ,15 C a ještě silnější vítr než obvykle. Podívali jsme se na maják a procházkou po jediné oblázkové pláži, kterou jsme za svou dovolenou potkali, došli k bunkru a zpět. Pak jsme jeli podél pobřeží a Francouzi opravu neumí používat blinkry a v žádném případě neblikají na výjezdu z kruhového objezdu. Dojeli jsme do CHERBOURG s tím že se dojdeme podívat do muzea LA CITÉ DE LA MER kde mají atomovou ponorku, expozici Titaniku a podmořského světa. Před tím jsme se ale ještě dojeli podívat na pevnost FORT DU ROULE, odkud byl nádherný výhled na město a přístav s pevnostmi.
Ve čtvrtek dopoledne mrholilo, ale vydali jsme se do baterie CRISBECQ kde měli udělaný okruh zákopy a přes bunkry. S Arsou nezapomínáme trénovat na sutiny a tak s Mildou prolézá všechny bunkry, schody a místy nepříjemný terén. Po té se vydáváme na pláž vylodění UTAH, kde si s holkama užívám pláže, zatímco jde Milda do muzea UTAH BEACH. Pak ještě popojíždíme po pobřeží a nacházíme hezkou pláž a necháváme holky pořádně proplavat.
V pátek 19.6.15 to vypadá na hezký den a tak vyrážíme na výběžek s majákem CAP LÉVI . Po pobřeží se kolem něj táhne stezka, kterou jsme se vydali až ke stejnojmenné pevnosti. Pak jsme přejeli k majáku na výběžku POINTE DE BARFLEUR. Opravdu vysoký maják s 349 schody, které odpoledne když otevřeli, Milda vyšel a otevřel se mu nádherný pohled na široké pobřeží a kanál LA MANCHE. Kousek od majáku jsme se zdrželi na pláži, kde si Milda vzal neopren a pořádně jsme nechali holky proplavat. Teplota vzduchu byla jen 19 C, ale krásně svítilo sluníčko a ani vítr moc nefoukal. Bohužel to byl poslední den na pláži a zítra zase na cesty už směrem do vnitrozemí.
V sobotu 20.6.15 ráno bohužel balíme a vyrážíme na cesty směr Praha, tu ale máme naplánovanou na tři dny, abychom se ještě někam podívali. Tak ještě zajíždíme na BATTERIES DU MONT – CANISY, kde už to bohužel nemají tak hezky udržované jako níže po pobřeží, ale je to hezká procházka, při které sem tam objevíme bunkr. Pak už jen jedeme do VERDONU, kde se opět ubytováváme v F1 a jdeme si ještě prohlédnout město a palác CENTRE MONDIALE DE LA PAIXS a památník vítězství.
V neděli ráno jedeme na další místa bojiště první světové války ve VERDONU, která jsme nestihli projít při cestě do Normandie. Zastavujeme se na MASSIF FORTIFIÉ DE SOUVILLE a pak na protichemický bunkr ABRI DES 4 CHEMINÉES a zakončujeme u pevnosti OUVRAGE DE FROIDETERRE. Ta je zcela přístupná i vevnitř, kde jsou velké prostory, žádní jiní turisté a mě hned napadá, že by se tady dalo s Arsou skvěle cvičit vyhledávání a tak vybaven čelovkou se jde Milda Arse párkrát schovat. Pak jsme se jeli ještě podívat na pevnost HACKENBERG, kam ale psi nesmí a vnitřní prohlídka s průvodcem trvá 2,5h a tak dlouho je nechceme nechávat v autě tak se jen dojedeme podívat nad pevnost ke kostelu a dojíždíme do FREIMING – MERLEBACH kde se opět ubytováváme v F1.
V pondělí 21.6.15 už jen přejíždíme Německo a v Čechách se ještě stavujeme v Kladrubech, kde jsme si ještě na proběhnutí holek naplánovali procházku kolem bunkrů, ale bohužel začíná pršet tak jedeme domů. Za 12 nádherných cestovatelských dní jsme najeli 3900 km a poznali další část Francie. Více toho je ve fotkách. Je jich opravdu hodně, ale každý den jsme byli na jiných místech.

Fota z dovolené v Normandii: http://bellaregio.rajce.idnes.cz/Normandie

mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt